Handlingsnotat i forbindelse med skoleudviklingssamtale 2025
Skole: Åløkkeskolen
Dato: 30.04.2025
Deltagere:
• Morten Hermansen og Camilla Jarl (Skoleafdelingen)
• Pia Larsen og Rune Thomsen (Skoleledelsen, Åløkkeskolen)
• Siggi Kristoffersen (Formand for skolebestyrelsen)
• Tristan Hoyle (Lærer, deltager som led i uddannelse/observation)
I henhold til folkeskoleloven skal der hvert år afholdes en skoleudviklingssamtale, som er et element i et samarbejde og en løbende lokal dialog om skolens udvikling. Skoleudviklingssamtalen skal understøtte fælles refleksion og samarbejde om skolens og kommunens fælles udfordringer og pædagogiske udviklingsområder.
Samtalen tager afsæt i skolens konkrete udfordringer og udviklingspotentialer, og i hvordan elevernes faglige udvikling og trivsel bedst styrkes lokalt. Skoleudviklingssamtalen skal pege fremad mod indsatser, der kan skabe udvikling og mulighed for forbedring på skolen.
Opfølgning på seneste skoleudviklingssamtale
Fokuspunkter 2024:
• Udvikling af Pædagogisk Læringscenter (PLC)
• "En skole i vækst"
Udvikling af Pædagogisk Læringscenter (PLC)
Dette skoleår har været det første med den nye organisering af PLC. Samarbejdet mellem ressourcepersoner, vejledere og ledelse har styrket skolens faglige og pædagogiske retning. Der er opnået øget fokus på deltagelsesmuligheder, trivsel og faglighed.
Ændringen har vist, at PLC som håbet, er blevet et stærkt forum for skolens faglige og pædagogiske udvikling. Samarbejdet mellem ressourcepersoner, vejledere og ledelse har styrket retningen og skabt yderligere fokus på deltagelsesmuligheder, læring, trivsel og faglighed på Åløkkeskolen
Vi er dog ikke i mål, derfor er dette punkt er igen valgt som udviklingspunkt og er beskrevet nærmere senere i dette skriv.
En skole i vækst
Elevtallet stiger årligt, hvilket udfordrer skolens fysiske rammer. Skolen har i år fået et markant løft via Velfærdens Fundament, og de nye faciliteter understøtter i højere grad trivsel, fællesskab og faglighed.
Rammerne lægger op til en mere fleksibel brug af læringsmiljøer – ud over det traditionelle klasseværelse – hvilket personalet har taget godt imod og bruger aktivt i undervisningen.
En skole i vækst stiller krav til sammenhængskraft og fællesskab. Derfor har vi særligt fokus på børns deltagelse og pædagogisk samarbejde.
En klassestruktur med to spor på alle årgange muliggør stærkere årgangsteam og mere samarbejde lærere imellem. Dette understøttes tæt af ledelsen.
Nye fokuspunkter
Indsatser på baggrund af nationale testresultater
På Åløkkeskolen arbejder vi systematisk med resultaterne fra de nationale test i dansk og matematik. Udgangspunktet er altid en tidlig indsats. Resultaterne bruges aktivt til at identificere årgange, der har behov for faglig støtte og til at målrette undervisningen, så den imødekommer elevernes forskellige niveauer. Skolens ledelse og vejledere justerer løbende vores praksis og tilrettelægger indsatser, der styrker elevernes læring.
Indsatsen er ofte co-teaching, holddeling, hvor der er der to voksne i klassen, der samarbejder tæt om elevernes læring.
• Ekstra ressourcer tildeles årgange med behov
• Ledelsen på Åløkkeskolen følger systematisk op ved at sikre, at resultaterne drøftes i årgangsteams og PLC.
• Data og observationer anvendes til at vurdere progression og tilpasse indsatsen
• Timer fordeles ved skoleårets planlægning og justeres løbende
Udviklings- og indsatsområde: Bevægelighed af ressourcer
På Åløkkeskolen har vi en inklusionsforståelse med fokus på deltagelsesmuligheder. Børnene skal opleve at blive inddraget i de fælles undervisningsaktiviteter og føle, at de kan bidrage til det, der foregår.
Vi tror på, at børn udvikler sig bedst i fællesskab med andre børn, der er understøttet af voksne.
For at understøtte dette har vi fokus på at skabe fleksible løsninger, så flere børn får mulighed for at deltage.
Det kan være en udfordring at organisere personaleressourcerne, så de altid er til stede dér, hvor de gør størst forskel – både forebyggende og indgribende. Derfor har vi besluttet at omorganisere, så skolen har to ressourcepædagoger. Disse pædagoger har ikke faste tilknytninger til specifikke klasser eller teams, men kan hurtigt omstilles og indsættes dér, hvor behovet opstår – fx i forhold til klasseledelse, relationsarbejde, støtte til enkeltelever eller understøttelse af læringsmiljøer.
Denne fleksibilitet øger muligheden for tidlig indsats, tættere opfølgning og bedre støtte til både elever og medarbejdere. Ressourcepædagogerne bliver en vigtig del af skolens samlede inklusionsindsats og kommer til at skabe balance mellem struktur og fleksibilitet, så alle elever får de bedst mulige betingelser for at trives og deltage i fællesskabet.
• Ordningen evalueres foråret 2026
• Følges tæt via Kerne-PLC og i dialog mellem ressourcepædagoger, ledelse og inklusionsvejledere.
Udviklings- og indsatsområde: Fortsat udvikling af PLC og vejlederopgaver
PLC er centralt i skolens strategiske og pædagogiske arbejde. Fremadrettet fokuseres der på struktur, systematik og understøttelse af både elever og personale.
Der arbejdes med en "pædagogisk rød tråd", der fremmer deltagelsesmuligheder og smidige overgange – både i hverdagen og ved skift af undervisere. I arbejdet med den røde snor, så vil der også være fokus på arbejdsformer. Både ved gruppe-, makker, og selvstændigt arbejde skal de voksne blive endnu bedre til at formidle, hvad forventningerne til eleverne er.
Skolens vejledere vil i det kommende skoleår følge teamene tættere for at øge refleksion, skabe systematik og understøtte udvikling. Der arbejdes på at udvikle en tydelig rollefordeling og forankring i praksis.
• Ledelsen sikrer tydelige rammer og tæt kobling mellem strategi og praksis
• Opfølgning sker løbende gennem teammøder, observationer og evaluering
• Der laves en samlet evaluering sidst på skoleåret
Udviklings- og indsatsområde: Vision for fritidspædagogik
Med afsæt i Odense Kommunes strategi Sammen om mangfoldig fritid har Åløkkeskolens SFO igangsat et lokalt udviklingsarbejde med fokus på fritidspædagogikkens betydning. Gennem en undersøgende proces, hvor børn er blevet interviewet og har vist rundt i SFO’en, og hvor der har været dialog med skolebestyrelsen, er der identificeret et fælles område: Positive fællesskaber. Dette tema danner rammen for fremtidige indsatser og fokuserer på børns inddragelse, relationer mellem store og små børn samt betydningen af aktive og nærværende voksne.
I foråret 2025 afprøves forskellige tiltag og aktiviteter med børnene som udgangspunkt, og erfaringerne herfra danner grundlag for det videre arbejde i det kommende skoleår. Målet er at styrke en fritidspædagogisk praksis, der tager afsæt i børns perspektiver og understøtter trivsel, deltagelse og meningsfulde fællesskaber.
• Evaluering og justering sker løbende i samarbejde med ledelsen
• Børneperspektivet inddrages aktivt
• Data og erfaringer anvendes som afsæt for videre udvikling
Opsamling
Skoleudviklingssamtalen peger frem mod et skoleår, hvor Åløkkeskolen vil fortsætte og styrke arbejdet med at skabe en skole, hvor flere børn får øgede deltagelsesmuligheder, faglig udvikling og trivsel.
Med afsæt i de gode erfaringer fra dette skoleår arbejdes der målrettet videre med udviklingen af PLC som omdrejningspunkt for skolens faglige og pædagogiske retning. Skolens nye tiltag med ressourcepædagoger styrker skolens inklusionsindsats gennem fleksibel støtte, mens vejlederne i endnu højere grad skal være tæt på teamene og sikre progression og fælles praksis.
En skole er en dynamisk størrelse, og derfor kan der opstå ændringer og omprioriteringer undervejs.